Baseem je bosonogom dječaku iz Sirije poklonio svoje cipele: “Nisam mogao izdržati”

Novinar Anadolu Agency (AA) je razgovarao s mladićem koji je privukao veliku pažnju javnosti u Turskoj i šire, nakon što je, dok se vozio tramvajem, dječaku iz Sirije, koji je bio bez obuće, poklonio vlastite cipele.

FOTO: AA
Riječ je o 21-godišnjem državljaninu Iraka Mohammedu Baseemu Hameedu Alsamarraiju koji zajedno sa porodicom živi u Samsunu, gradu na samom sjeveru Turske.

Alsamarrai, koji inače radi u fabrici namještaja, za AA je kazao da je sretan što je bar na ovaj način usrećio dijete koje nije imalo cipele.

-Vidio sam da je bos. Nisam mogao izdržati. Prvi put sam vidio nešto tako. Malo sam pričao s njim, skinuo cipele i dao mu ih – rekao je ovaj mladić.

Istakao je kako je prvo pomislio da bi se dijete moglo razboljeti jer je vrijeme bilo hladno i kišovito.

-Mislio sam kako uopšte može hodati bez cipela. Ja sam, nakon što sam izašao iz tramvaja, 5-10 minuta hodao bez cipela i noge su me zaboljele. Kako je to dijete uopšte moglo hodati bez cipela? Baš sam se rastužio kada sam vidio da je bos. Kada sam mu dao cipele, pomislio sam da više neće hodati bos – ispričao je Alsamarrai.

Dodao je kako porodici prvo nije rekao ništa o tom događaju, ali je kasnije sve ispričao kada su primijetili da je kući došao bez cipela.

-Nisam nikome o tome govorio. To sam uradio u ime Allaha. Nema potrebe da o tome govorim drugim ljudima – rekao je Alsamarrai.

Nakon njegove humane geste, ovog mladića i njegovog oca primio je i gradonačelnik Samsuna Zihni Sahin koji mu je tom prilikom kazao da je svojim ponašanjem postao uzor mnogim mladim ljudima.

Podsjetimo, Emre Enes Kose, učenik 12-tog razreda, koji se vozio tramvajem u turskom gradu Samsunu mobitelom je fotografisao humanu gestu mladića prema dječaku iz Sirije.

Kasnije je na društvenoj mreži podijelio fotografije na kojima se vidi kako je mladić dječaku iz Sirije, koji je bio bez obuće, poklonio vlastite cipele.

Fotografije koje je objavio na društvenim mrežama u vrlo kratkom roku su privukle veliku pažnju javnosti.