Balkanski barjaktari i takmičari na ZOI u Pyongchangu

SPORT

Krajem ove sedmice, pažnja sportske planete bit će usmjerena na južnokorejski Pyongchang koji će, od 8. do 25. februara, biti domaćin 23. Zimskih olimpijskih igara.

Tokom svečanog defilea na ceremoniji otvaranja Igara u Južnoj Koreji 9. februara (dan ranije će biti održana prva takmičenja u karlingu i skijaškim skokovima) gledatelje na stadionu i širom svijeta pozdravit će i takmičari sa Balkana.

Historijski nastup Tahirija

Rođen u Sloveniji prije 28 godina, Tahiri je prvi takmičar koji je predstavljao Kosovo na Svjetskom prvenstvu kada je nastupio na SP u švicarskom St. MoritzuEPA

Po prvi put u historiji ZOI-a vidjet će se i zastava Kosova koju će nositi Albin Tahiri, ujedno i jedini takmičar iz ove države koji će nastupiti u Pyongchangu. No, on je ispunio normu u nekoliko disciplina alpskog skijanja: slalom, veleslalom, superveleslalom, brzi start i alpska kombinacija.

Rođen u Sloveniji prije 28 godina, Tahiri je prvi takmičar koji je predstavljao Kosovo na Svjetskom prvenstvu kada je nastupio na SP u švicarskom St. Moritzu. Na pitanje zašto se odlučio za kosovsku reprezentaciju kaže:

„Kada sam počeo skijati, Kosovo nije bilo nezavisna država. Moj otac je uvijek navijao za kosovske sportaše, kao i ja. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, želio sam pomoći i predstavljati svoju državu na sportskom planu“, ističe on i dodaje kako je otac imao velikog utjecaj na njegov izbor sporta.

Olimpijski komitet Kosova navodi kako nijedan od drugih kandidata i kandidatkinja, „iako su dali svoj maksimum“, nije uspio ispuniti normu.

Pet disciplina za Muzaferiju

Bosanskohercegovački predstavnici na ZOI u Južnoj KorejiAnadolija

Nešto prije kosovske, u defileu će proći i delegacija Bosne i Hercegovine čiju će zastavu nositi Elvedina Muzaferija, najbolje rangirana sportistika bh. olimpijskog tima, navode iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Ova 18-godišnja alpska skijašica nastupit će u pet alpskih disciplina, a uz nju će BiH imati još tri predstavnika. U alpskom skijanju će nastupiti Emir Lokmić (slalom i veleslalom), dok u nordijskom trčanju će bh. boje braniti Mladen Plakalović (15 kilometara slobodno) i Tanja Karišik (10 km slobodno).

„Najmlađa sam u bh. olimpijskom timu. Nisam očekivala da bi meni mogla pripasti čast da nosim zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade. Istina, potajno sam se nadala da bi se to moglo desiti zbog toga što imam najbolji plasman, ali zaista nisam očekivala“, govori Muzaferija, te ističe kako je presretna zbog te velike časti.

„Od Olimpijskih igara očekujem plasman u top 30 u kombinaciji i slalomu, mada ću vidjeti kakva će konkurencija biti. Naravno, biće treme, jer su mi prve Olimpijske igre, ali se nadam da ću ostvariti svoj cilj.“

Rekord od Torina

Zrnčić Dim se našalio kako će za savjet kako nositi zastavu pitati Ivicu Kostelića koji će također biti u Južnoj KorejiEPA

Nekoliko država nakon BiH, zavihorit će se i hrvatska zastava (pošto se defile formira po engleskim nazivima država, prvo će se čuti ‘Bosnia’, a zatim ‘Croatia’) pod kojom će biti najviše predstavnica i predstavnika Hrvatske od Torina 2006. godine.

U četiri sporta nastupit će 20 olimpijki i olimpijaca, a u hrvatski barjak će ponijeti najstariji hrvatski alpski skijaš Natko Zrnčić Dim (32), odlučilo je Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Ovo će hrvatskom skijašu biti četvrte Igre u karijeri nakon Torina, Vancouvera (2010.) i Sočija (2014.), a iz HOO ističu kako on ima najbolje rezultate od svih predstavnika Hrvatske u Pyeonyangu.

„Pitali su me da li želim nositi zastavu i naravno da sam rekao da želim, te da mi je to velika čast. Jako mi je drago da ću nositi zastavu s obzirom na to da su mnogi veliki naši sportaši na otvaranju nosili zastavu”, istakao je on i našalio se kako će za savjet kako nositi zastavu pitati Ivicu Kostelića koji će također biti u Južnoj Koreji.

Hrvatsku će u Pyeongchangu predstavljati: Leona Popović, Ida Štimac, Andrea Komšić, Lana Zbašnik, Natko Zrnčić Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega, Samuel Kolega (alpsko skijanje), Dražen Silić, Benedikt Nikpalj, Mate Mezulić, Antonio Zelić, Đulijano Koludra (bob), Vedrana Malec, Gabrijela Skender, Edi Dadić, Krešimir Crnković (skijaško trčanje), te sanjkašica Daria Obratov.

Posljednji put kao FYROM?

Jada će ponijeti makedonsku zastavu na otvaranju Igara, odlučio je Olimpijski komitet Makedonije u ponedjeljakOIC

Kao što će Kosovo debitovati, ove ZOI u Južnoj Koreji mogle bi biti posljednje na kojima će se čuti „Former Yugoslav Republic of Macedonia“, odnosno Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija kako zvanično predstavljaju makedonske reprezentacije na velikim takmičenjima.

U posljednje vrijeme intenzivirani su pregovori između Grčke i Makedonije o njihovom sporu o imenu bivše jugoslovenske republike, te bi već na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u kineskom Pekingu (ako ne i na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. u japanskom Tokiju) Makedonci mogli nastupiti pod novim imenom države.

Vratimo se igrama u Južnoj Koreji. Makedoniju će ove godine predstavljati troje sportašica i sportaša i to: Antonio Ristevski (alpsko skijanje: slalom i veleslalom), Viktorija Todorovska (skijaško trčanje na 10 kilometara), te Stavre Jada (skijaško takmičenje: sprint i 15 kilometara).

Jada će ponijeti makedonsku zastavu na otvaranju Igara, odlučio je Olimpijski komitet Makedonije u ponedjeljak.

Povratak crnogorskih ‘Nordijaca’

Vujičić je kazala kako je „nestvaran“ osjećaj biti izabran za nositelja zastaveFacebook/Crnogorski olimpijski komitet

Crnogorska reprezentacija će po treći put od proglašenja nezavisnosti nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama i svaki put raste njena delegacija. Tako je crnogorski debi obilježio skijaš Bojan Kosić (slalom i veleslalom), četiri godine kasnije u ruskom Sočiju nastupili su Tarik Hadžić (slalom, veleslalom) i Ivana Bulatović (slalom).

Ove godine iz Crne Gore u Južnu Koreju ide troje takmičarki i takmičara: Eldar Salihović i Jelena Vujičić (alpsko skijanje; oboje u slalomu i veleslalom) i Marija Bulatović (skijaško trčanje na 10 kilometara).

Zastavu Crne Gore nosit će Jelena Vujičić za koju predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) kaže kako je priredila lijepo iznenađenje jer se njeno učešće očekivalo tek 2022. na Igrama u Pekingu.

„Sve nas je obradovala i iznenadila ostvarivši norme u slalomu i veleslalomu. Naša obaveza je da je podržimo u narednim nastojanjima, i vratimo joj za prijatno iznenađenje koje nam je priredila“, istakao je on i kazao kako će upravo ona nositi zastavu na otvaranju Igara.

„Odlučili smo se da ona, kao najmlađi naš učesnik, nosi zastavu na ceremoniji. Nadamo se i povoljnom rezultatu, a za nas je povoljan svaki ostvaren ispod startnog broja koji budu nosili.“

Vujičić je kazala kako je „nestvaran“ osjećaj biti izabran za nositelja zastave.

„Hvala svima na pomoći, prije svega Skijaškom savezu, mom treneru i porodici. Osjećaj je nestvaran, jer kada se za nešto dugo trudite i otvori vam se prilika da učestvujete na tako velikom takmičenju, teško je pričati o tome šta osjećam. Treba to doživjeti“, kazala je ona.

Četvoro iz Srbije

Ignjatović: Jedva čekam da počne takmičenjeEPA

Kada je riječ o regiji, balkanski defile u Pyeongchangu nastavit će Srbija čije će boje na istoku Azije braniti četvero reprezentativaca i reprezentativki.

Njih troje je u alpskom skijanju: Nevena Ignjatović (alpska kombinacija, veleslalom, slalom, spust, superkombinacija), Marko Vukićević i Marko Stevović (veleslalom, slalom, superkombinacija, spust), dok će Srbiju u nordijskom skijanju predstavljati Damir Rastić (sprint i 15 kilometara).

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) donijeta je odluka da nosilac zastave Srbije na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara bude Ignjatović, kojoj će ovo biti treće olimpijske igre na kojima nastupa.

„Veoma sam uzbuđena zbog toga. Svi smo pozitivni, svi se družimo. Obožavam celu tu atmosferu koja prati održavanje Igara, svi smo na jednom mestu, zajedno jedemo, pijemo kafu, treniramo. Nema mesta negativnim vibracijama. Jedva čekam da počne takmičenje. Ne manjka mi ni želje ni motiva ni snage da napravim dobar rezultat“, istakla je ona.

Slovenci najbrojniji, kandidati za medalje

Ispred svih iz Slovenije sa zastavom ići će barjkatarka Vesna Fabjan, 32-godišnja biatlonkaEPA

Igre u Južnoj Koreji pamtit će i Slovenija jer će u azijskoj državi nastupiti 71 predstavnik ove države – 19 takmičarki i 52 takmičara, a ako se ubroje i treneri, tehničari i ljekarsko osoblje ona već tim Slovenije broji impozantnih 160 članova.

Ispred svih sa zastavom ići će barjkatarka Vesna Fabjan, 32-godišnja biatlonka.

Slovenija će se predstaviti u devet sportova: alpsko skijanjem biatlon, snowboarding, hokej na ledu, nordijska kombinacija, skijanje freestyle, skijaški skokovi, nordijsko skijanje i skeleton.

U alpskom skijanju takmičit će se Boštjan Kline (superveleslalom, spust, kombinacija), Martin Čater (superveleslalom, spust, kombinacija), Miha Hrobat (slalom, veleslalom, kombinacija), Klemen Kosi (veleslalom, superveleslalom, spust), Žan Kranjec (slalom, veleslalom), Štefan Hadalin (slalom, veleslalom, kombinacija), Ana Drev (slalom, veleslalom), Tina Robnik (veleslalom), Meta Hrovat (slalom, veleslalom), Ana Bucik (veleslalom, slalom, kombinacija), Maruša Ferk (slalom, superveleslalom, kombinacija).

U biatlonu će se takmičiti: Klemen Bauer, Jakov Fak, Miha Dovžan, Mitja Drinovec, Lenart Oblak, Urška Poje i Anja Eržen. Od nordijskih skijaša i skijašica iz Slovenije su: Miha Šimenc, Alenka Čebašek, Anamarija Lampič, Manca Slabanja, Vesna Fabjan, Katja Višnar, Janez Lampič, Nika Razinger.

Mnogo se očekuje od reprezentacija (i muške i ženske) u skijaškim skokovima: Tilen Bartol, Jernel Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič, Timi Zajc, Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj.

U snowfboardu će nastupiti: Tim-Kevin Ravnjak, Titi Štante, Kaja Verdnik, Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak i Gloria Kotnik.

Hokejaši Slovenije su u grupi sa SAD-om, Olimpijskim Takmičarima iz Rusije, te Slovačkom, a na spisku je 25 igrača.

Čast Slovenije branit će i Filip Flisar (skijanje freestyle), Tilen Sirše (skeleton), te u nordijskoj kombinaciji Marjan Jelenko i Vid Vrhovnik.

Izvor: Al Jazeera