Bajern Minhen: Malo nas je al’ smo dobro raspoređeni.

“Mia san mia” – We are who we are – To smo što smo! U periodu od 1998. do 2007. godine Hasan Salihamidžić odigrao je 234 bundesligaške utakmice u dresu Bayerna. Sadašnji sportski direktor Bavaraca osvojio je šest titula prvaka Njemačke, četiri DFB Pokala, četiri Superkupa Njemačke, jednu titulu Lige prvaka i jednu titulu svjetskog klupskog prvaka. Osim svega spomenutog popularni Braco do skoro je bio Bayernov rekorder po broju nastupa kada je riječ o strancima u klubu iz Munchena.

Jablaničanin i Livnjak ”upravljaju” Bajernom

Najprije je krajem jula 2017. godine kao bomba odjeknula vijest da je legendarni Jablaničanin Hasan Salihamidžić imenovan za novog sportskog direktora jednog od najslavnijih sportskih kolektiva na svijetu – Bajerna iz Minhena.

Jablaničanin i Livnjak ”upravljaju” Bajernom
Niko Kovac i Hasan Salihamidžić
FOTO: Niko Kovac i Hasan Salihamidžić

 

Sličan put

Popularni Braco objeručke je prihvatio izazov, odmah se uhvatio posla, sve je posložio na svoje mjesto, a minhenski div na dobrom je putu da osvoji trostruku krunu.

Već je Bajern uspio odbraniti titulu u domaćoj Bundesligi, a igrat će i u polufinalu njemačkog Kupa i Lige prvaka. No, Salihamidžić je uveliko počeo kovati planove za budućnost pa je tako nasljednika trenere Jupa Hejnkesa (Jupp Heynckes) pronašao u “zemljaku” Niki Kovaču. Naime, Kovač je rođen u Berlinu, ali je porijeklom Livnjak. Kovač će na klupu Bajerna zvanično sjesti 1. jula 2018. godine.

– Jako smo sretni što možemo predstaviti Niku kao našeg novog trenera. Niko je bio igrač u Bajernu i jako dobro pozna naš karakter, strukturu i DNK kluba. Uvjereni smo da je Kovač pravi trener za budućnost ovog kluba – rekao je Salihamidžić.

Niko je šest godina stariji od čovjeka koji će mu biti nadređen, a obojica su imala sličan igrački put.

I Hasan i Niko ime su stvorili u HSV-u, nakon čega su dostigli vrhunac u njemačkom nogometu, kad su dobili poziv Bajerna. Salihamidžić je ostavio daleko dublji trag, jer je tamo igrao devet godina, dok se Kovač u Minhenu zadržao samo dvije. Ali, u tom periodu (2001 – 2003) bio je saigrač čovjeka s kojim je sada dogovarao preuzimanje klupe Bajerna.

Kreće po Džeku

Dakle, Hasan je već početkom svog mandata doveo jednog “zemljaka”, a sada namjerava krenuti i po drugog, ali mnogo poznatijeg.

Naime, kako pišu njemački mediji, Bajern u Edinu Džeki vidi idealnu zamjenu za Roberta Levandovskog (Lewandowski), koji će ovog ljeta, najvjerovatnije, napustiti ekipu minhenskog diva