Audi “napada” Mercedes CLA novim A3 Coupeom

Kompanija Audi priprema svoju A3 porodicu, kojoj će se pridružiti četverovratni Coupe.
Kompletna porodica A3 bi trebala biti završena do kraja desetljeća, a novi Coupe će biti direktni rival Mercedesu CLA. Upravo su modeli CLA i CLA Shooting Brake donijeli veliki uspjeh Mercedesu te su mu pomogli da postane najuspješniji proizvođač u premium segmentu prošle godine.

Magazin Autoexpress je objavio fotografije koje otkrivaju mogući izgled četverovratnog Audi Coupea. Novi automobil će nalikovati na A3 naprijed, ali osvježena prednja maska će mu dati sportski izgled uz nova LED svjetla i redizajnirane branike. Nazad će biti tanka svjetla, a padajuća i produžena linija krova će ga isticati u ponudi. Automobil će ličiti i na TT Sportback, koji je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu 2014. godine.

Prvo će se na tržištu pojaviti A3 hatchback 2019. godine, zadržat će MQB platformu aktuelnog modela, ali će malo narasti i ponuditi više prostora u unutrašnjosti, kao i u prtljažniku. Unutrašnjost će biti unaprijeđena vrhunskom tehnologijom. Realno je očekivati neku vrstu autonomne vožnje, kao i bolju internet povezivost.

Na tržištu će se pojaviti i A3 e-tron plug-in hibrid, a moguć je i dolazak potpuno električne verzije. Kao što je slučaj s aktuelnom generacijom, Audi će ponuditi šestostepeni manuelni i sedmostepeni DSG automatski mjenjač sa quattro pogonom na sva četiri točka. Međutim, većina modela će imati samo pogon na prednje točkove.