Image default
Arhiva

Asmirov stručnjak spreman besplatno pomoći Zmajevima

Trener golmana londonskog Čelzija voljan je pridružiti se nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i pripremati Asmira Begovića za prvu kvalifikacionu utakmicu ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, koju naš tim igra 6. septembra u Zenici protiv Estonije.

Kako “Dnevni avaz” saznaje, Begović je ovaj prijedlog dao na razmatranje Nogometnom savezu BiH s obzirom na činjenicu da tri sedmice uoči starta kvalifikacija naš nacionalni tim još nema trenera golmana, jer je Enver Lugušić napustio stručni štab i otišao u Japan.

Gušo, Brašnić…

Kako je Begović prenio Savezu, jedan od njegovih trenera u Čelziju, kojem, nažalost, nismo uspjeli saznati ime, spreman je doći u BiH samo za trošak avionske karte te, eventualno, za djelić premije u slučaju plasmana naše selekcije na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Do ove ideje naš golman je došao, jer Izvršni odbor NSBiH, prema svemu sudeći, neće imati dovoljno vremena da imenuje Lugušićevog nasljednika u stručnom štabu reprezentacije.

U našoj kući fudbala razmišljali su o tome da ulogu trenera golmana samo za meč s Estonijom, do pronalaska trajnog rješenja, povjere nekome od trenera golmana koji već rade u reprezentativnim selekcijama BiH. To su Adnan Gušo, Goran Brašnić, Zijo Tojaga, Siniša Mrkobrada, Nenad Džidić… ali se postavlja pitanje kako bi golman Begovićevog kalibra, navikao na rad u Engleskoj, reagirao na to, jer postoji objektivan rizik od nesuglasica i sukoba koji bi uzdrmali ekipu.

Kvalitet i ego

Koja će od ove dvije opcije biti izabrana, ostaje da se vidi u narednom periodu, ali koja god bila, do nje se neće doći lako, jer dok će s jedne strane NSBiH insistirati na svom rješenju, koje, prema svim rezonima, treba poštovati svaki član reprezentacije, postojat će i ona druga strana, koja će zagovarati kvalitetno privremeno rješenje, a ne trenera koji golmanu Asmirovog kvaliteta (ali i ega) neće moći ponuditi adekvatne pripreme.

Pirić predlaže, Meša se pita
Sastanak Izvršnog odbora NSBiH, na kojem bi se trebao imenovati trener golmana na duže vrijeme, još nije zakazan. Za prijedlog o novom treneru zadužen je tehnički direktor Denijal Pirić, ali će mnogo toga biti i na selektoru Mehmedu Baždareviću, čije će se mišljenje morati uvažavati.

Autor: M. T.

Related posts

Morate isprobati ove korisne trikove na svom androidu

Koliko je nevjerovatan arapski jezik?

Led i jaki pljuskovi pogodili Unsko Sanski kanton

Leave a Comment