Image default
Arhiva

Antifriz u vašem autu je otrovan, ali neophodan

Da li ste znali da antifriz u vašem automobilu trebalo bi provjeravati najmanje svakih šest mjeseci. Pravilna jačina trebala bi se održavati tijekom cijele godine jer antifriz također sprječava nakupljanje taloga i hrđe u sustavu. Znači antifriz se ne koristi samo zimi  već konstantno.

Motor koji hladimo antifrizom, a ne smo vodom, može raditi na visokim temperaturama uz bolju učinkovitost i smanjenu opasnost od pregrijavanja u vrućim vremenskim prilikama.

Najbolji antifriz ima etilen – glikol bazu. Pomiješan s antikorozivnim aditivima u sustavu može ostati netaknut i do tri godine. Nakon toga, sustav treba isprati i zamijeniti tekućinu za hlađenje novom mješavinom antifriza. Ako niste sigurni koliko je dugo tekućina za hlađenje stajala u hladnjaku, uradite zamjenu.

Jačina tekućine mjeri se hidrometrom za antifriz (ne za akumulatorsku tekućinu) tako da se izvuče nešto rashladne tekućine iz gornjeg spremnika ili dilatacijskog spremnika. Hidrometri se mogu povoljno nabaviti u trgovinama auto-dijelova.

Ako je rashladnu tekućinu potrebno promijeniti, ostavite motor da se ohladi i ispod hladnjaka postavite posudu (plastična zdjela ili kanta biti će sasvim dobre). Ako je odvodni čep zaglavljen ili ako ga hladnjak nema, otkvačite i izvucite donje crijevo. Skinite čep s otvora za punjenje hladnjaka kako biste ubrzali istjecanje tekućine.
Dobro pogledajte rashladnu tekućinu. Ako se u njoj nalaze komadići hrđe ili talog, sustav treba ispirati. Provjerite sve štiftove na cijevima. Zamijenite one cijevi koje prilikom stiskanja pokazuju znakove napuknuća ili unutarnje neelastičnosti.

Antifriz oštećuje lak. Stoga prije dopunjavanja hladnjaka omotajte starim krpama otvor za punjenje kako bi upile tekućinu u slučaju prskanja ili prolijevanja.

Antifriz je otrovan, stoga se ni jedna kuhinjska posuda rabljena za ispuštanje hladnjaka vise ne smije ponovo rabiti u kuhinji. Stari se antifriz ne smije izliti u odvod, već ga treba zbrinuti na odgovarajućem odlagalištu otpada.

Razinu rashladne tekućine provjeravajte barem jednom tjedno te svaki put prije dužeg putovanja. Dopunjavajte samo odgovarajućom jačinom otopine antifriza – obična voda razrjeđuje mješavinu.

Vaš portal pravisavjeti.info

Related posts

Smilje u Hercegovini i propale plantaže

SAVJETNICI

Pripazite na ove stvari kad kupujete kruh

SAVJETNICI

Znaš li razlikovati 100% prirodni med i patvoreni “med”

SAVJETNICI

Leave a Comment