Amerikanci o Bosni

Ko stoji iza studije o BiH kao propaloj državi?
Fantomska organizacija o kojoj ni Google ne zna ništa!
Priličnu pažnju u bh. javnosti privukla je vijest da je Američki institut za stabilizaciju i tranziciju objavio studiju u kojoj ocjenjuje da je BiH “propala država u srcu Evrope”, da su njeni ključni problemi “srpski separatizam i bošnjački unitarizam” te da rješenje za Bosnu i Hercegovinu leži u formiranju trećeg entiteta i organiziranju BiH kao federacije tri etničke republike.

U BiH je već postalo uobičajeno da svako malo u javnosti odjekne vijest da je ovaj ili onaj institut ili istraživački centar objavio neku bombastičnu studiju o našoj državi s apokaliptičnim predviđanjima budućnosti BiH. Pritom je dovoljno samo da se naznači da je dotična organizacija iz neke od sila svjetskih poput Sjedinjenih Država ili Velike Britanije, pa da javnost u BiH predano i zabrinuto danima raspreda o njihovim ocjenama.

No, zahvaljujući visokoj tehnologiji kao velikoj blagodati 21. stoljeća, danas nije teško provjeriti izvor i relevantnost ovakvih studija. Dakle, kada u Google ukucate ime dotičnog instituta, jedino što će vam se pojaviti jeste njihova vlastita web stranica. Ono što ćete potom prvo uočiti kada uđete na nju jeste katastrofalno loš dizajn, u maniru nekog bh. demo benda s početka stoljeća, što samo po sebi dovoljno govori o ozbiljnosti ove organizacije. O samoj organizaciji na njenoj stranici možete pročitati tek 3 ili 4 rečenice, te vidjeti ko su joj članovi rukovodstva i saradnici. Kada je pak riječ o samim aktivnostima organizacije, jedine informacije koje se mogu pronaći su njihove publikacije i veći dio njih potpisuje izvjesni Max Primorac. No, na studiji o BiH, zanimljivo, ime autora nije navedeno, no umjesto toga samo stoji “Guest Contributor” (gostujući saradnik). Mimo njihove web stranice o samoj organizaciji na internetu se ne mogu naći gotovo nikakve informacije.

institut

Dakle, dotična organizacija koja je objavila ovu studiju, osim što je samo jedna od nekoliko hiljada privatnih takvih organizacija širom SAD-a, očito je i da nema nikakav društveni i strukovni ugled. Također, karakteristika organizacija ovog tipa je što poput svih poslovnih subjekata “i one moraju od nečega živjeti”, a  studije se izrađuju za potrebe njihovih naručilaca.

A čija je kuhinja u ovom slučaju mogla kumovati izradi dotične studije, pored korištenja fraza i rječnika tako poznatog u BiH, možda najbolje pokazuje oduševljenje na koje je naišla među krugovima bliskim HDZ-u i Draganu Čoviću.

Ipak, ako već ovakve stvari žele koristiti kao metodu političke borbe, ne bi bilo zgoreg sljedeći put za lobiranje odriješiti kesu nekoj malo ozbiljnijoj organizaciji.

(Vijesti.ba / SB)