Amel Tuka sportista godine BiH

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka izabran je za sportistu 2016. godine Bosne i Hercegovine po izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BIH). Na dodjeli nagrada održanoj u prostorijama Olimpijskog muzeja/OK BiH nagradu za najuspješniju reprezentaciju Bosne i Hercegovine izabrana je fudbalska kadetska reprezentacija naše zemlje.
Tuka je ove godine učestvovao na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru gdje je u utrci na 800 metara stigao do polufinala, a zapažene rezultate ostvario je na Međunarodnom atletskom mitingu u Velenju gdje je osvojio prvo mjesto, na Dijamantskoj ligi u Briselu gdje je bio treći, dok je na Evropskom atletskom prvenstvu osvojio četvrto mjesto.

Tuka je kao glavnu nagradu dobio 2.000 KM i bronzanu statuu.

Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ove godine je izborila nastup i nastupila na Evropskom prvenstvu gdje je ispala u grupi u kojoj je osvojila treće mjesto iza Njemačke i Austrije te ispred Ukrajine. Kadeti su time postali prva fudbalska reprezentacija koja je nastupila na nekom evropskom prvenstvu.

Nagradu “Promotori sporta Bosne i Hercegovine” dobili su Mustafa Mehić Mujče i Tomislav Cvitanušić. Naime, Slijepi mladić Mustafa istračo je svoj prvi sarajevski polumaraton za dva sata, sedam minuta i dvije sekunde čime je zadivio bh. javnost, a najveće zasluge za njegov uspjeh imao je trener Tomislav Cvitanušić.

Nagradu za najuspješniji sportski klub u BiH dobio je SFK 2000 Sarajevo, ženski fudbalski klub koji je ove godine igrao šesnaestinu Lige prvaka i koji dugo godina dominira bh. fudbalom.

Na ceremoniji je posebno naglašeno da je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nastupilo 11 bh. takmičara što je rekordan broj za našu zemlju. BiH su predstavljali atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, džudistkinja Larisa Cerić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić te streljačica Tatjana Đekanović.

Komisiju za vrhunski sport OK BiH koja je ujedno i stručni žiri za manifestaciju “Izbor sportiste godine 2016.” sačinjavali su doc.dr Amel Mekić, dr. Marin Ćorluka, prof.dr Safet Kapo, Miro Klepić, prof. dr Dalibor Stević, doc.dr Slavenko Likić, Dragomir Čabrilo, Ranko Primorac, Anes Alić, mr.sci Adnan Džumhur, Mirsad Ćosić i Sulejman Begović.