Alkohol na javnom mjestu: Poljska, Rusija, Španija, Norveška uvele “šerijat”

I dok se u BiH pravi “drama” zbog zabrane prodavanja alkohola na Trgu BiH tokom dočeka Nove godine, druge zemlje Evrope i svijeta brane konzumiranje alkohola na javnim mjestima tokom cijele godine.

Ni na njujorškom trgu Times Square nema alkohola

Ako vas policija zatekne na ulici sa otvorenom bocom ili limenkom u kojoj je alkohol, čak i ako ste trijezni, platit ćete kaznu koja se od zemlje do zemlje kreće i do nekoliko stotina maraka.

Prodaja alkohola, posebno maloljetnicima, regulirana je zakonima i u nekim državama alkohol ne možete kupiti/konzumirati ukoliko ste mlađi od 21 godinu ili u određeno doba dana, većinom poslije 22 sata.

Brojne su zemlje i gradovi koji su zabranili ispijanje alkohola izvan restorana, a brojne države i gradovi u SAD-u su zabranile prodaju alkohola na Božić i Uskrs.

alkohol

Zabrane u Rusiji, Poljskoj, Norveškoj, Škotskoj…

U cijeloj Austriji vas neće kazniti ako hodate ulicom sa otvorenom bocom alkohola, ali hoće u određenim dijelovima Graza.

U Njemačkoj također nema zabrane, ali su brojni gradovi zabranili konzumiranje alkohola na određenim mjestima, uglavnom u javnom prijevozu i na željezničkim stanicama.

U Mađarskoj nema zabrane, ali neke lokalne zajednice su iskoristile mogućnost i zabranile ispijanje alkohola na svim ili nekim javnim mjestima.

U Češkoj je piti na ulici legalno, no lokalnim vlastima je ostavljena mogućnost da same uvedu takvu zabranu i one to uglavnom rade u određenim zonama.

U Poljskoj je zabranjeno piti na ulici, trgovima, parkovima, javnom prijevozu kao i u drugim dijelovima gradova i sela koje su izgradile javne vlasti (recimo plažama kraj jezera ili planinskim stazama koje su izgrađene novcem iz budžeta) i vani se smije piti alkohol samo u privatnim parkovima.

U Danskoj nije zabranjeno piti alkohol na javnom mjestu i dozvoljena je čak prodaja alkohola 16-godišnjacima.

Finci ne smiju piti u javnom prijevozu, a posebno se kažnjava konzumiranje alkohola, a taxi ne spada u javni prijevoz.

Zabranjeno je piti u blizini graničnih prijelaza, te u ulicama u kojima živi više od 200 stanovnika.

U Francuskoj nema zabrane ispijanja alkohola u javnosti, zabranjena je prodaja mlađima od 18 godina, međutim, maloljetnik neće biti kažnjen ako pije na ulici.

U nekim lokalnim zajednicama zabranjeno je piti alkohol na javnom mjestu.

Ispijanje alkohola na javnom mjestu u Norveškoj je zabranjeno i propisana je kazna, ali policija uglavnom reagira tako što osobu natjera da pred njom prospe alkohol (čija je cijena u toj zemlji “astronomska”).

U Rusiji je konzumiranje alkohola na javnom mjestu zabranjeno i u suštini se može konzumirati samo u restoranima i kafićima bez iznošenja ispred objekta. U Španiji je konzumiranje alkohola na javnom mjestu zabranjeno.

Nema prodaje na Božić i Uskrs

U Engleskoj i Velsu ispijanje alkohola na javnom mjestu nije zabranjeno, ali se “preporučuje” da bude u plastičnim, a ne staklenim čašama i bocama. Isto tako, postoje određena mjesta u gradovima gdje policajac ima pravo zabraniti nekoj osobi da dalje pije i da mu preda čašu ili flašu. London zabranjuje piti u javnom prijevozu.

U Škotskoj se uglavnom primjenjuju lokalni zakoni pa u Edinburghu policija ima pravo oduzeti nekome alkohol na javnom mjestu, u Glasgowu je ispijanje alkohola na javnom mjestu zabranjeno od 1996. godine, kao i u gradovima Alyth, Crieff, Kinross, Scone, Aberfeldy, Blairgowrie, Dunkeld & Birnam, Milnathort, Coupar Angus, Errol, Perth City i St Andrews.

U Sjedinjenim Državama se zakoni razlikuju od države do države, ali uglavnom je zabranjeno ispijanje alkohola na javnom mjestu koje podrazumijeva trotoare, parkove i vozila.

Takav zakon nemamo u gradovima New Orleans, Las Vegas i Indianapolis. Prodaja alkohola zabranjena je osobama mlađim od 21 godinu. U državi Indiana zabranjena je prodaja alkohola za Božić.

U većini savezne države Kanzas prodaja alkohola je potpuno zabranjena, osim nedjeljom, zabranjena je na Božić i Uskrs, a u nekim dijelovima države i nedjeljom.

Od države do države imamo i zabranu prodaje u određeno doba dana, a negdje u određeno vrijeme i u restoranima ili barovima. U gradu Baltimore je zabranjena prodaja alkohola nedjeljom.

U New Yorku je zabranjeno piti na javnim mjestima. U Portoriku je prodaja alkohola zabranjena na dan izbora kao i u državi Massachusetts.

U indijanskim rezervatima je prodaja i konzumiranje alkohola zabranjena, s izuzetkom za neke objekte, uglavnom kockarnice koje su u vlasništvu indijanske zajednice.

Potpuna zabrana alkohola

U Kini i Kubi nema nikakve zabrane, naravno ukoliko ste punoljetni. U Indiji je kulturološki neprikladno piti na ulici, ali nije neobično u ulicama u kojima se nalaze vinski barovi.

Japan također nema takve zabrane, ali je zabranjena prodaja alkohola mlađima od 20 godina.
U Južnoj Koreji predviđene su kazne za osobe koje konzumiraju alkohol na javnom mjestu i vrijeđaju druge.
U Singapuru nema zabrane ispijanja alkohola na javnom mjestu, ali je zabranjena prodaja od 22.30 do 7 sati ujutro.

U Australiji se alkohol smije piti samo na posebno određenim javnim mjestima.
Novi Zeland je specifičan budući da osim što nema zabrane ispijanja alkohola na javnom mjestu, on se smije konzumirati i dok vozite, naravno sve do zakonske granice od jednog promila.

Za vozače mlađe od 20 ta granica je nula promila. Lokalnim zajednicama je ostavljena mogućnost koju često koriste da proglase zone u kojima je alkohol zabranjen.

U Brazilu one koji su popili čašicu više na ulici uglavnom hapse i oni ostaju u zatvoru dok se ne otrijezne.

Što se tiče Kanade, alkohol se smije piti u javnosti u Quebecu, Britanskoj Kolumbiji i Ontariju gdje ćete platiti kaznu, dok je u drugim dijelovima te zemlje to regulirano lokalnim propisima i uglavnom je kažnjivo – osim u univerzitetskim kampovima koji se smatraju privatnim prostorima.

U Čileu je ispijanje alkohola na javnom mjestu zabranjeno, ali se “tolerira” tokom dočeka Nove godine.

Prodaja i konzumiranje alkohola potpuno je zabranjena u 16 zemalja i propisane su drastične kazne, s tim što neke zemlje imaju određene “popuste” za strance koji nisu muslimani.

To su Afganistan, Bahrein, Bangladeš, Brunei Darusalam, Iran, Kuvajt, Libija, Maldivi, Mauritanija, Pakistan, Katar, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.