Image default
Arhiva

Alija Izetbegović snažno se zalagao za očuvanje bošnjačkog naroda i Bosne

Prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH rođen na današnji dan prije 91. godinu

GODIŠNJICA ROĐENJA Alija Izetbegović snažno se zalagao za očuvanje bošnjačkog naroda i države BiH

Prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH, rahmetli Alija Izetbegović rođen je na današnji dan prije 91 godinu, 8. avgusta 1925. u Bosanskom Šamcu. Izetbegović je bio i vrhovni komandant Armije RBiH te prvi predsjednik i jedan od osnivača SDA.

Mudar političar

Jedan je od najznačajnijih političara u modernoj povijesti BiH, a učestvovao je u ključnim političkim odlukama za BiH devedesetih godina. Snažno se borio za suverenu i nezavisnu BiH. Bio je izuzetno cijenjen u političkim krugovima kao primjer tolerantnog i mudrog političara, primjer modernog demokrate. Odluku o povlačenju iz političkog života donio je 2000. godine. Tri godine poslije 19. oktobra Alija Izetbegović je umro, a ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

No, ni nakon 13 godina, koliko je prošlo od njegove smrti, Izetbegovićeva ličnost i njegovo ukupno djelo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bez obzira na to jesu li ga za života podržavali ili su bili njegovi kritičari, svi su jedinstveni u ocjeni da se radi o velikoj historijskoj ličnosti, koja je snažno obilježila naše vrijeme.

Filandra: Pokazao čvrstinu

Prof. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže za „Avaz“ da je Izetbegović vrhunac svoje političke karijere dosegao u vrlo teškim i nestabilnim ratnim uvjetima.

– Izetbegović je tada iskazao veliku principijelnost i odlučnost u očuvanju i provedbi vizije BiH kao suverene i nezavisne države, ravnopravnih građana i naroda. To je vrhunac njegovog političkog djelovanja, jer je u teškim vremenima smogao snage da se odupre svim izazovima koje su takva vremena sa sobom nosila – smatra Filandra.

On je ocijenio da je Izetbegović za života pokazao „dosljednost i čvrstinu“.

– Na taj način trasirao je put budućim bošnjačkim političkim generacijama – kaže Filandra.

Vrijeme komunizma

Džemaludin Latić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, smatra da će historija reći svoju konačnu riječ o Izetbegovićevoj snažnoj ulozi u očuvanju bošnjačkog naroda i države BiH.

Latić: Organizirao Bošnjake

– Jer, da Izetbegović nije u vrijeme komunizma okupljao inteligenciju koja, kako je on govorio, islamski misli i osjeća, i da se nije latio organiziranja bošnjačkog naroda, sasvim je izvjesno da bi situacija s tim narodom i s tom državom bila mnogo gora nego što je bila i nego što je danas – navodi Latić.

Nikada nije slavio rođendan
Latić, koji je bio dugogodišnji politički saradnik Alije Izetbegovića, a s kojim je bio uhapšen i osuđen u poznatom sarajevskom procesu protiv muslimanskih intelektualaca, ispričao nam je jednu zanimljivost koja se tiče Izetbegovića.

– Alija Izetbegović nikada za života nije slavio svoj rođendan – kaže Latić.

Delegacija SDA položit će cvijeće
Povodom  91. godine od rođenja Alije Izetbegovića, delegacija SDA, predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, položit će danas cvijeće i proučiti Fatihu na šehidskom mezarju Kovači.
Muzej “Alija Izetbegović” će, također, organizirati manifestaciju “Dani otvorenih vrata”, koja će biti održana od 8. do 10. avgusta.

 

Autor: M. AŠČIĆ – avaz.ba

Related posts

NAREDBA: Nevakcinisana djeca u FBiH neće moći pohađati vrtiće i škole

Katar : Kako se živi i radi u najbogatijoj zemlji na svijetu

Mjesto gdje se spajaju bosanska i hrvatska krajina

Leave a Comment