Ako volite kikirki? Zašto ga ne biste gajili?

Kikiriki je mahunarka čije se pečeno sjeme koristi za grickanje.

 U industriji se koristi za dobijanje ulja, a najviše se gaji u Africi i Americi.

Dobro uspijeva na plodnim i pjeskovitim zemljištima n Balkanu tako i Srbiji i Vojvodini.

Ima visoke hranljive vrijednosti i visok sadržaj ulja u sjemenu.

Ukoliko i vi želite da gajite kikiriki, saznajte šta je sve potrebno za to.

Gajenje kikirikija - © Pixabay

Za njega je, prije svega, bitno da se obezbjedi strukturno zemljište, pošto mu se mahune tokom razvoja zavlače u zemlju. Dobro uspijeva na plodnim i pjeskovitim zemljištima u Srbiji i Vojvodini, mada je to biljka toplijih predijela.

Kikiriki se gaji širokoredo i to 50-60 cm između redova, a 15-20 cm u redu. Sije se u aprilu. Možete nabaviti sirov kikiriki, ispitati da li je sjeme klijavo i posijati ga na osunčanom mjestu u bašti.

Siju se cijele, izlomljene mahune ili oljušteno sjeme. Ako sijete cijele mahune, nicanje je sporije, zato je bolje sijati izlomljene mahune ili oljušteno seme. Preporučuje se da se mahune prije sjetve potope u vodu i odstoje 24 sata, a zatim da se suše dva sata.
Gajenje kikirikija - © Pixabay

Kod nas se najčešće sije slično kukuruzu kako bi se prilagodila mehanizacija, tako da po 1 ha imamo oko 55.000 hiljada biljaka, inače bi po 1 ha trebalo oko 100.000 biljaka. Prilikom proizvodnje najveću pažnju treba obratiti na prašenje i na ogrtanje ili malčiranje usjeva.

Cvijetanje počinje 30 dana posle nicanja i traje tokom cijele vegetacije – prvo počinje pri dnu, a posle ide ka vrhu. Poslije oplodnje tučak raste u obliku igličaste izrasline sa zadebljalim vrhom koji se zove ginefor. U početku ginefor raste uspravno, a kasnije se okreće ka zemlji.

Gajenje kikirikija - © Pixabay

Kikiriki bi trebalo malčirati 3-4 puta, kao kada se malčira krompir. Prvi put u punom cvjetanju ili kad počnu da precvjetavaju donji cvjetovi na biljci, drugi put u vreme precvjetavanja srednjih cvjetova i tako redom – kako koji deo biljke precvjeta i ginefori počnu da rastu, treba zagrtati. U protivnom, oni ostaju na površini i osuše se. Zagrtanjem se ujedno uništavaju i korovi.

Tokom vegetacije uživaćete u njegovom razvoju – pojavi maljavih listova, žutih cvetova, formiranju mahuna i njegovom skrivanju u podlozi. Ako se dobro hrani i neguje, jedna biljka donese po 10-15 mahuna sa 2-3 zrna navodi agro media.