Ako je rat gotov, zašto nas napadaju?

Specijalni rat protiv BiH: Devet hiljada privatnih vojnika i 2.000 paraobavještajaca spremaju napade na RS i Srbiju

Autor: Nedim Pobrić
Bosna i Hercegovina je svjetski rekorder po broju pripadnika paravojnih formacija i paraobavještajnih službi. Ne stojimo loše ni kada je broj radikaliziranih muslimana u pitanju. Svi oni imaju jedan cilj – napad na bh. entitet Republika Srpska (RS) i Srbiju, a ponekad i na Hrvatsku i hrvatski narod u BiH, ovisno o potrebi.

 

Srbijanski mediji provode kontinuiranu hajku protiv bh. zvaničnika i institucija FOTO: ARHIV
Samo smo u posljednjih mjesec dana, zahvaljujući pisanju srbijanskih medija i izjavama zvaničnika sa obje strane rijeke Drine, obogaćeni spoznajom da u BiH postoji najmanje 9.000 pripadnika ilegalne privatne vojske Bakira Izetbegovića te da je u pripremi upošljavanje 2.000 novih službenika u obavještajno-sigurnosnim strukturama na nivou BiH.

Beogradske Večernje novosti “saznaju od izvora bliskog sigurnosnim službama Srbije” da je pet od devet hiljada pripadnika te privatne vojske već zadužilo uniforme i vojnu opremu te samo čekaju Izetbegovićev mig da “ugroze mir u regionu”. Banjalučka Alternativna televizija je i “dokazala” saznanja Večernjih novosti i to ekskluzivnim fotografijama sa Facebook stranice cazinskog airsoft kluba “Crna munja”.

“Ekskluzivu” Novosti su ispoštovali i ostali mediji iz Srbije i RS-a. Mail adrese SIPA-e, OSA-e i Ministarstva sigurnosti BiH su, po nalogu srbijanskih službi i paraobavještajnih struktura u RS-u, zasuti medijskim upitima o postojanju saznanja o tim paravojnim formacijama, čime se cijeloj priči, neovisno o odgovorima institucija, pokušalo dati na oficijelnosti. Naslovi poput “SIPA se oglasila povodom informacija o paravojsci” sugeriraju postojanje istrage u konkretnom slučaju i doprinose nametanju vjerodostojnosti inicijalne “informacije”.

Stevandićevi paraobavještajci

Devet hiljada do zuba naoružanih Bošnjaka nije dovoljno. Ne bi bilo loše ni njih nekoliko hiljada smjestiti u obavještajno-sigurnosne službe. Nije problem. Rješenje ima potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić. SDA će, uvjeravao je Stevandić novinare krajem novembra, u sigurnosne strukture uposliti 1.500, a Savez za promjene 500 osoba.

– Jedni će raditi na rušenju RS-a, a drugi na rušenju predsjednika Milorada Dodika – pojasnio je Stevandić.

Devet hiljada vojnika i 1.500 paraobavještajaca, u prikladnom ozračju medijske hajke zbog nepostojeće izjave o priznavanju Kosova, ispratilo je prošle sedmice Izetbegovića na put u Beograd, gdje se na sastanku sa Aleksandrom Vučićem trebalo razgovarati o, između ostalog, razmjeni pograničnog teritorija. U nedostatku racionalnih argumenata koji bi išli u prilog srbijanskim zahtjevima za dobijanje hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, istih onih zbog kojih Srbija našoj zemlji duguje milijarde KM, tamošnje obavještajne službe su osmislile, a mediji realizirali, pritisak na Izetbegovića kako bi ojačali svoju pregovaračku poziciju.

S obzirom da cilj nije ostvaren, pritisak je nastavljen, za početak sataniziranjem Izetbegovićevog citiranja ustavne odredbe o vanjskoj politici BiH, suprotne od podaničkog pristupa Dragana Čovića i Mladena Ivanića koji su kapitulirali pred zahtjevom da se vanjska politika naše zemlje vodi u Beogradu, a ne u Sarajevu.

Da se vanjska politika naše zemlje vodi u Beogradu, a ne u Predsjedništvu BiH, težnja je i Rusije, koja posredstvom Fonda strateške kulture u Beogradu sufinansira medije, zvaničnike i plejadu samozvanih analitičara koji šire propagandu usmjerenu protiv zagovornika euroatlantskog puta BiH. U tom procesu im se pridružila i Hrvatska, uslovljena Agrokorovim ruskim kreditima, što je rezultiralo pričama o 10.000 radikalnih muslimana u BiH i prisluškivanju hrvatskih zvaničnika.

Bez obzira da li napadi dolaze iz Srbije, Hrvatske ili od “domaćih snaga”, zajednička nit koja ih veže jeste kontinuirani pokušaj diskreditacije i stavljanja pod kontrolu OSA-e. Zvanično je rat za kontrolu nad tom agencijom, koja kontraobavještajnim radom onemogućava djelovanje srbijanskih, hrvatskih i ruskih službi na teritoriju BiH, započeo još prije više od godinu i to kreiranjem navodne afere “Vruća kasna jesen – rana zima”, čiji je cilj bio “destabiliziranje RS-a i Srbije”.

“Afera” je u javnost plasirana u septembru prošle godine preko srbijanskog Blica, kroz tekst u kojem se autor Boris Knežević poziva na “povjerljive dokumente sigurnosnih službi”. S obzirom da nije urodila plodom, koncem prošle godine je plasirana nova “afera” sa OSA-om u glavnoj ulozi. Pisanje istog autora i istog medija je nekoliko dana kasnije “ozvaničio” ranije spomenuti Nenad Stevandić, a navodno prisluškivanje srbijanskih zvaničnika set medija iz Srbije i RS-a i danas, uprkos činjenici da je utvrđeno kako nije bilo nezakonitog prisluškivanja, naziva “aferom Ušće”. Tu su, naravno, i hiljade tajnih agenata iz Turske i Irana koji u saradnji sa OSA-om djeluju protiv Srbije i RS-a te još uvijek aktivni službenici “zloglasnog AID-a”.

Atentati na Dodika

Informer, list blizak Aleksandru Vučiću, se u priču umiješao objavljivanjem “provjerenih saznanja” da su ruski obavještajci 23. aprila ove godine u Donjoj Gradini spriječili atentat na Milorada Dodika. Atentat je, piše Informer, organizirao direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

– Od atentata se, međutim, odustalo kad su ruski obavještajci u saradnji sa srpskim kolegama provalili pakleni plan i spriječili haos – piše Informer.

Informacije o navodnim pokušajima atentata na Milorada Dodika datiraju još od 2006. godine, kada ih je u javnost plasirao nekadašnji direktor Policije RS-a, a današnji pripadnik paraobavještajnih struktura u tom bh. entitetu, Dragomir Andan.

U stvarnosti je jedan “pakleni plan” zaista spriječen, a radilo se o pokušaju uspostavljanja apsolutne kontrole nad radom OSA-e posredstvom nadležne parlamentarne komisije. Tadašnji predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e, SNSD-ov Nikola Špirić, je krivotvorio zaključke komisije, što je rezultiralo njegovom smjenom, a SNSD-ovi “saborci” u borbi za kontrolu nad OSA-om i danas ne odustaju od svojih namjera pa svoje viđenje rada te agencije nameću kao temu na sjednicama Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Rukovodstvo OSA-e, prenose Večernje novosti nakon plasiranja teze o 9.000 pripadnika bošnjačke privatne vojske, je krajem ovog mjeseca u Skoplju dobilo nalog američke CIA-e za novi napad na RS i Srbiju. U pozadini svih infantilnih afera stoje, pored ruskog Fonda strateške kulture i srbijanskih obavještajnih službi, čitav niz medija i zvaničnika u BiH, predvođenih Miloradom Dodikom, Nikolom Špirićem, Sredojem Novićem, Nenadom Stevandićem (njegovi interesi sežu i u privatne zbog revanšizma OSA-i za dostavljanje dokumenata Haškom tribunalu o njegovoj ulozi u ratnim zločincima) te bivšim obavještajcima poput Riste Zarića (njegov vozač Dragan Savić odgovoran za nelegalno iznošenje dokumenata iz OSA-e) ili Predraga Ćeranića i “ekspertom” Dževadom Galijaševićem.

Bivši zamjenik direktora OSA-e Risto Zarić, Nikola Špirić i savjetnik direktora OSA-e Božidar Grahovac na nedavnom ručku u Istočnom Sarajevu

Srbija je u ponedjeljak otvorila dva nova pregovaračka poglavlja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a jedan od uvjeta za članstvo je i nepostojanje bilo kakvih teritorijalnih sporova sa susjednim državama. S tim u vezi je za očekivati intenziviranje pritisaka na bošnjačke političke zvaničnike koji odbijaju pokloniti Srbiji bh. teritorij na hidroelektranama Bajina Bašta i Zvornik, a samim tim i oprostiti dug Srbije prema našoj zemlji za neisporučenu električnu energiju. Istovremeno je realno očekivati i snažniji pritisak Rusije, kojoj je onemogućavanje pristupanja BiH NATO savezu jedan od strateških interesa na Balkanu pa su nove medijske afere, podržane izjavama zvaničnika, s ciljem diskreditiranja probosanskih snaga i institucija koje rade u interesu države vrlo izvjesne.

izvor : faktor.ba