Image default
Arhiva

Agan poklonio milion potrebnima, a umro u staračkom domu

Vijest o Bosancu koji je živio u Kanadi i koji je testamentom donirao milion konvertibilnih maraka naprosto je osvojila cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini, a vrlo skoro otkriven je i ovaj identitet velikog humanitarca.
Naime,riječ je o Aganu Hodžiću, iz sela Kovanj kod Rogatice, koji je rođen 1932. godine i koji je dugi niz godina živio u Kanadi.  Ipak, posljednje godine svog života proveo je živeći u svojoj voljenoj domovini, a i pored velike kanadske penzije i ogromne svote novca koju je posjedovao, oduševljavao je ljude oko sebe svojom skromnošću.No, da priča bude neobičnija, ovaj veliki humanitarac umro je sam, okružen tek nekolicinom pazitelja u Gerontološkom centru u sarajevskom naselju Nedžarići.

“O njemu ne bih znala puno reći, jer je bio izrazito povučen i tih čovjek. Nije bio pričljiv i gotovo da je bio neprimjetan. Nije nikada pravio probleme, jako skroman i fin čovjek. Nismo ni znali da ima toliko novca, a na osnovu njegovog ponašanja nikada ne biste zaključili da je bio bogat”, ispričala je za Radiosarajevo.ba  zaposlenica Gerontološkog centra Adela Bahto.

Ona je izdvojila i to da je, s obzirom na svotu novca koju je posjedovao, mogao za sebe platiti privatni dom ili luksuzniju sobu u kojoj bi više uživao, ali on to očigledno nije želio, te je posljednje dane proveo kao i bilo koji drugi korisnik ovog staračkog doma.

“Nije se nikada hvalio i takvi ljudi su zaista pravi humanitarci koji svojim djelima ne pokazuju svoje namjere niti traže usluge za to. Nije htio jednokrevetnu sobu, koja je skuplja, nego je boravio u dvokrevetnoj s cimerima. A penzija mu je bila visoka i naravno mogao je sebi priuštiti luksuzniji smještaj. Objašnjavam to njegovom skromnošću, jer je odbijao luksuz”, istaknula je Bahto.

Dodala je i kako je, unatoč kanadskoj penziji većoj od 1.000 KM, plaćao smještaj od 370 KM u dvokrevetnoj sobi, kao i mnogi drugi korisnici.

“Bio je povučen, zatvoren, nije izlazio iz sobe osim kada je želio otići u grad. Nije bio ni pretjerano društven. A ipak, uz svo bogatstvo, nije želio nikakav luksuz niti da osoblje radi sve umjesto njega. Od porodice ga je posjećivao jedino sestrić, koji ga je i smjestio u dom”, prisjetila se naša sagovornica, dodavši da se Agan vratio u Bosnu 2003. godine kada mu je supruga Helen, s kojom je živio u Kanadi, umrla.

Iako je Agan preminuo 2014. godine, njegova želja zapisana u testamentu, tek je nedavno ralizirana, kada je u tri narodne kuhinje “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni križ” stigao njegov novac. Dugo se na novac čekalo zbog sudskog postupka koji se vodio nakon Aganove smrti.

“Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. decembra, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu”, kazala je tetka Zilha iz kuhinje “Stari Grad”.

Tako je, iako šutljiv i povučen čovjek, Agan Hodžić iz sela Kovanj kod Rogatice, preko noći postao heroj brojnih Bosanaca i Hercegovaca, zbog svoje želje da nahrani one kojima je pomoć u životu potrebna.

Enver Ahmetspahić, član porodice Agana Hodžića, koji je testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka javnim kuhinjama u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da je Agan po odlasku u Kanadu radio i kao drvosječa.

Ahmetspahić je u razgovoru za N1 pojasnio kako je Agan Hodžić stekao bogatstvo.

”Radio je kao drvosječa u Kanadi. Pa je onda otvorio jedan mali restoran, pa onda poslije držao dva motela u Floridi, a onda poslije kupovao stare kuće i renovirao i prodavao i na taj način je stekao taj svoj određeni kapital koji možda za Ameriku i nije nešto veliki, ali evo za naše uslove je značajan”, ispričao je Ahmetspahić za N1.
Vaš komentar

Related posts

Nezaposleni odbijaju odlazak na razgovor za posao, neće da rade za manje od 1000 KM

SAVJETNICI

Najbolji bh. teniser Damir Džuhmur savladao je Litvanca

SAVJETNICI

Nošenje kravate od svile

SAVJETNICI

Leave a Comment