Agan poklonio milion potrebnima, a umro u staračkom domu

Vijest o Bosancu koji je živio u Kanadi i koji je testamentom donirao milion konvertibilnih maraka naprosto je osvojila cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini, a vrlo skoro otkriven je i ovaj identitet velikog humanitarca.
Naime,riječ je o Aganu Hodžiću, iz sela Kovanj kod Rogatice, koji je rođen 1932. godine i koji je dugi niz godina živio u Kanadi.  Ipak, posljednje godine svog života proveo je živeći u svojoj voljenoj domovini, a i pored velike kanadske penzije i ogromne svote novca koju je posjedovao, oduševljavao je ljude oko sebe svojom skromnošću.No, da priča bude neobičnija, ovaj veliki humanitarac umro je sam, okružen tek nekolicinom pazitelja u Gerontološkom centru u sarajevskom naselju Nedžarići.

“O njemu ne bih znala puno reći, jer je bio izrazito povučen i tih čovjek. Nije bio pričljiv i gotovo da je bio neprimjetan. Nije nikada pravio probleme, jako skroman i fin čovjek. Nismo ni znali da ima toliko novca, a na osnovu njegovog ponašanja nikada ne biste zaključili da je bio bogat”, ispričala je za Radiosarajevo.ba  zaposlenica Gerontološkog centra Adela Bahto.

Ona je izdvojila i to da je, s obzirom na svotu novca koju je posjedovao, mogao za sebe platiti privatni dom ili luksuzniju sobu u kojoj bi više uživao, ali on to očigledno nije želio, te je posljednje dane proveo kao i bilo koji drugi korisnik ovog staračkog doma.

“Nije se nikada hvalio i takvi ljudi su zaista pravi humanitarci koji svojim djelima ne pokazuju svoje namjere niti traže usluge za to. Nije htio jednokrevetnu sobu, koja je skuplja, nego je boravio u dvokrevetnoj s cimerima. A penzija mu je bila visoka i naravno mogao je sebi priuštiti luksuzniji smještaj. Objašnjavam to njegovom skromnošću, jer je odbijao luksuz”, istaknula je Bahto.

Dodala je i kako je, unatoč kanadskoj penziji većoj od 1.000 KM, plaćao smještaj od 370 KM u dvokrevetnoj sobi, kao i mnogi drugi korisnici.

“Bio je povučen, zatvoren, nije izlazio iz sobe osim kada je želio otići u grad. Nije bio ni pretjerano društven. A ipak, uz svo bogatstvo, nije želio nikakav luksuz niti da osoblje radi sve umjesto njega. Od porodice ga je posjećivao jedino sestrić, koji ga je i smjestio u dom”, prisjetila se naša sagovornica, dodavši da se Agan vratio u Bosnu 2003. godine kada mu je supruga Helen, s kojom je živio u Kanadi, umrla.

Iako je Agan preminuo 2014. godine, njegova želja zapisana u testamentu, tek je nedavno ralizirana, kada je u tri narodne kuhinje “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni križ” stigao njegov novac. Dugo se na novac čekalo zbog sudskog postupka koji se vodio nakon Aganove smrti.

“Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. decembra, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu”, kazala je tetka Zilha iz kuhinje “Stari Grad”.

Tako je, iako šutljiv i povučen čovjek, Agan Hodžić iz sela Kovanj kod Rogatice, preko noći postao heroj brojnih Bosanaca i Hercegovaca, zbog svoje želje da nahrani one kojima je pomoć u životu potrebna.

Enver Ahmetspahić, član porodice Agana Hodžića, koji je testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka javnim kuhinjama u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da je Agan po odlasku u Kanadu radio i kao drvosječa.

Ahmetspahić je u razgovoru za N1 pojasnio kako je Agan Hodžić stekao bogatstvo.

”Radio je kao drvosječa u Kanadi. Pa je onda otvorio jedan mali restoran, pa onda poslije držao dva motela u Floridi, a onda poslije kupovao stare kuće i renovirao i prodavao i na taj način je stekao taj svoj određeni kapital koji možda za Ameriku i nije nešto veliki, ali evo za naše uslove je značajan”, ispričao je Ahmetspahić za N1.
Vaš komentar