Aerodrom Sarajevo: August rekordan po broju putnika

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tijekom mjeseca avgusta prošlo je 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma. Šta više, ova brojka predstavlja povećanje od čak 22% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Također, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 % više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno  217.745 kg komercijalnog karga, odnosno 15% više u odnosu na isti mjesec  2016. godine.

Konačno, Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od preko 14% u odnosu na isti period prošle godine, te što je već više od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

“U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je ukupno 8.776 avio operacija što je povećanje od 14 %  u odnosu na isti period prošle godine. Fizički obim karga  za prvih osam mjeseci je  2. 084 227 kg, što je povećanje od čak 55 %, u odnosu na isti period prošle godine.Uporedni podaci ukazuju da je rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u ovoj godini među najvećim u regiji”, saopćeno je iz Aerodroma Sarajevo.

Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je  započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja impresivan rast na svim poljima, a što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije, dodaje se u saopćenju-

Zbog svega toga, rukovodstvo  Međunarodnog aerodroma Sarajevo planira ambiciozne infrastrukturne projekte i druga ulaganja, sve sa ciljem daljih širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo i jačanja liderske uloge ovog poduzeća na bh. tržištu.

Međunarodni aerodrom Sarajevo kroz anganžman cijelog kolektiva uspješno odgovorio svim izazovima i zadacima koji nužno prate ovako značajan i ubrzan porast broja putnika i avio operacija.  Posebno je bitna činjenica da je rukovodstvo aerodroma kontinuirano vodilo aktivnosti na širenju odnosno poboljšavanju aerodromskih kapaciteta u okviru trenutnih mogućnosti, te aktivnosti na privlačenju novih aviokompanija. Bez takve strategije ovakav rast ne bi bio moguć, a to opredjeljenje rezultiralo je besprijekornom uslugom putnicima, aviokompanijama i drugim našim partnerima, saopćili su iz Aerodroma Sarajevo.