Imati lijepi i zdravi osmijeh je želja mnogih. Ali nemaju svi sreću da imaju zdrave i lijepe zube, niti imaju svi novaca da si ga priušte. Tretmani čišćenja zubnog kamenca su vrlo skupi.

Svatko se želi riješiti ružne naslage kamenaca, jer su to ujedno i nakupine bakterija, zbog kojih nastaje i upala zubnog mesa. Posjeti stomatologa su skupi, pa pokušajte pripravcima kućne radinosti.

Ako se bojite stomatologa, pokušajte prirodnim metodama uklanjanja kamenca. Vrlo su jednostavna, a učinkovita. Kamenac na zubima označava tvrdokornu naslagu, nastalu mineralizacijom plaka koji se taložio određeno vrijeme.

Plak nastaje konzumiranjem hrane koja je bogata ugljikohidratima, koja je ljepljiva i kašasta. To je hrana poput slatkiša, kruha, itd. Ovih nakupina bakterija se morate zbog zdravlja hitno riješiti. Osim toga upala zubnog mesa je vrlo neugodna.

Postoje razni recepti kućne radinosti. Stavite oko 30 grama orahove ljuske staviti u lonac, dodajte vode i kuhajte 20-ak minuta. Stavite svoju četkicu u smjesu i operite zube s njome. Zube perite otprilike 5 – 7minuta, ponavljajući postupak svako jutro popodne i večer.

Za drugi recept je potrebno četiri žlice suncokretovih sjemenki, četiri žlice lipinog cvijeta i litra vode. Sve navedene sastojke stavite u neku posudu, stavite litru vode i prokuhajte na vatri oko 30-ak minuta. Poslije svakog jela operite svoje zube ovom smjesom.
Kako bi uklonili zubni kamenac pokušajte koristiti ocat; najbolje jabučni. Ovu metodu primjenjujte samo jednom tjedno. Jabučni ocat stavite u usta i istrljajte zube četkicom, pa potom ispljunite. Obavezno isperite usnu šupljinu nakon ovog postupka.

Jedna od adekvatnih metoda je soda bikarbona. Sodom bikarbonom možete očistiti zubni kamenac vrlo učinkovito. Na zubnu četkicu stavite malo sode bikarbone i istrljajte. Osim sode bikarbone možete staviti i malo soli.

Ako pri ruci imate namirnicu gorski pelin, ona je odlična u rješavanju kamenca. Prelijte ju s malo vina, koji je netom prije provreo. Neka se smjesa ohladi i stoji otprilike dva sata. Potom ocijedite smjesu i operite zube nekoliko puta dnevno.

Zubi su vrlo važni i poklonite im posebnu pažnju i brigu. Ako ste skloni konzumaciji ugljikohidrata, nakon svakog unosa hrane iščetkajte svoje zube. Zdravi zubi su od presudne važnosti za vaše zdravlje.