Image default
Arhiva

7 super savjeta kako sagorjeti više kalorija hodanjem

Hodanje je odličan način vježbanja, naravno, kada to ispravno radite.Hodanje je odličan način rekreacije, dobra društvena aktivnost, a može vam pomoći i na zdrav način sagorjeti višak masnih naslaga.

Iako je hodanjem moguće povisiti broj otkucaja srca do te mjere da se troši puno kalorija, većina nas hoda neispravno i presporo kako bismo osjetili sve blagodati ovog načina vježbanja.

Kako onda šetnje pretvoriti u odličnu kardio vježbu bez da hodate satima? Ovi savjeti će pomoći…

Dobro držanje tijela
Pripazite da se držite uspravno dok hodate – leđa držite uspravna, ramena prama unatrag, brada pomalo podignuta. Pretvarajte ste uspravni i elegantni poput balerine.

Brže, ne duže
Ne pretjerujte s duljinom koraka. Radije se fokusirajte na učestalost koraka. Isprobajte ovu tehniku: brojite svoje korake dvadeset sekundi kako biste otprilike saznali svoju brzinu (brojite samo jedno stopalo, pa ga udvostručite): 40 koraka u to vrijeme je zdrav tempo, 45  je već umjerena tjelesna aktivnost, a 50 “power walking”. Pokušajte za početak ciljati barem 45 koraka u 20 sekundi, pa postepeno s vremenom ubrzavajte korake.

Savinite ruke u laktovima
To je jednostavna fizika: savijene ruke mogu se brže kretati od ispruženih, i neće usporavati brzinu vaših koraka (kada ste vidjeli trkača koji trči ispruženih ruku?). Zato se držite ovog pravila i dok hodate.

Koristite stopala
Svjesno se otisnite od tla sa svakim korakom. Zamislite da netko hoda iza vas i vi mu sa svakim korakom morate pokazati svoj đon. Ova vizualizacija će vam pomoći da postanete još brži.

Koristite štapove za hodanje
Trekking ili cross-country štapovi pomoći će vam sagorjeti oko 20 posto više kalorija – a vama će se cijeli posao istovremeno olakšati jer vas štapovi “tjeraju” prema naprijed. Pomoći će vam i učvrstiti i ojačati mišiće trbuha, ruku i torza.

Ubacite uspon
Jednom kada se “uhodate”, kao sljedeću fazu odaberite hodanje pod usponom – to će vam pomoći sagorjeti 20 do 70 posto više kalorija, ovisno o tome koliko se strmo penjete.  Samo pripazite – ključ je zadržati tempo, ako je brdo toliko strmo da značajno morate usporiti – nećete sagorijevati više kalorija.

Nabavite utege za gležnjeve i zglobove
Već i ptice na granama znaju da vježbanje s utezima pomaže sagorjeti više kalorija. Utezi će pomoći da napornije vježbate i sagorite više kalorija u istoj razdaljini. No, ne pretjerujte – počnite s manjim opterećenjima.

Izvor: zena.rtl.hr

 

 

Related posts

Zašto je kozije mlijeko najbolji lijek

SAVJETNICI

Izlazak Sunca sa zapada ᴴᴰ┇Veliki predznak Sudnjeg dana

SAVJETNICI

Koja ludost! Bob Sapp protiv zvijeri u ringu (VIDEO)

SAVJETNICI

Leave a Comment