Image default
Arhiva

50 miliona eura za zapošljavanje mladih u Bosni i Hercegovini

0dbor direktora Svjetske banke odobrio je IBRD zajam u iznosu od 50 miliona eura za Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini.

Cilj je povećanje formalne zaposlenosti u privatnom sektoru za ciljne grupe, a počet će sa mladima koji traže prvi posao.
Odobren kredit od 50 miliona eura za zapošljavanje mladih u Bosni i Hercegovini
Klix.ba
Više od 80 posto nezaposlenih u Bosni i Hercegovini traži posao duže od jedne godine, što ukazuje na duboke strukturalne probleme na tržištu rada, pri čemu veliki dio nezaposlenih nema odgovarajuće kvalifikacije za radna mjesta koja nude poslodavci.

Posebno je teško naći prvi posao u formalnom sektoru: 67 procenata mladih je bez posla, u odnosu na ukupnu stopu nezaposlenosti od oko 28 procenata. Rješavanje tih problema predstavlja srž vladinog reformskog programa, kao i ključni cilj Okvira partnerstva grupacije Svjetske banke sa BiH.

“Ovaj projekt će dati direktan doprinos otvaranju radnih mjesta putem pružanja finansijskih poticaja za formalno zapošljavanje u privatnom sektoru, počevši sa mladima koji traže prvi posao. Jednako je značajno što će ovaj projekt povećati zapošljivost, drugim riječima, sposobnost ljudi da nađu i zadrže dobar posao” rekla je Tatiana Proskuryakova, šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

Projekt ima dvije komponente. Prva je Promocija zapošljavanja koja će pomoći vladama Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske da prošire i povećaju efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada i posredovanje javnih službi za zapošljavanje, da bi se povećalo formalno zapošljavanje u privatnom sektoru za izabranu ciljnu grupu osoba koje traže posao (mladi, nezaposleni sa niskim vještinama, dugoročno nezaposleni, stariji od 40 godina, žene i druge grupe u nepovoljnom položaju). Programi za koje će se pružiti podrška uključuju subvencioniranje plate, obuku uz rad, samo-zapošljavanje, usluge za nezaposlene i poslodavce.

Druga komponenta, Sistemi upravljanja, monitoring i komunikacija će osigurati finansiranje za jačanje sistema upravljanja za monitoring aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju, te provođenje efektivne strategije komunikacije usmjerene na osobe koje traže posao, poslodavce i kreatore politike. Finansirat će se jačanje IT sistema u cilju omogućavanja razmjene podataka između službi za zapošljavanje i drugih institucija, pružanja online usluga, monitoringa usluga koje se nude nezaposlenima i poslodavcima, uvođenja monitoringa učinka biroa za zapošljavanje i monitoringa, te objavljivanja trendova na tržištu rada i rezultata aktivnih politika tržišta rada.

Related posts

Savjeti za malinare: Drugo prskanje

SAVJETNICI

Preventiva bronhitisa, simptomi i liječenje

SAVJETNICI

EU zabranila upotrebu pesticida štetnih za pčele

SAVJETNICI

Leave a Comment