Image default
Arhiva

5 NAVIKA KOJE ĆE UČINITI RODITELJSTVO LAHKIM

Svako od nas želi da bude dobar roditelj i puno je knjiga i blogova koji u tome žele da nam pomognu. Informacija je puno i nekada mogu još više da nas zbune. Međutim, biti dobar roditelj znači uvesti par lahkih navika u dnevnu rutinu. Sve što treba da uradite je da probate!

Dajte sebi šansu tako što ćete primjeniti po jednu od ovih sasvim prirodnih navika narednih par dana i samo posmatrajte kako se mijenja dinamika u vašoj porodici! Krenimo put petodnevnog izazova divnih navika:

Smješite se
Topli osmijeh znači prihvatanje. Topli osmijeh pokazuje ljubav. Osmijesi upućeni našoj djeci otklanjaju brige. Smiruju ih. Ruše zidove. Osmijeh razoružava i ukida sve granice između nas i naše djece.

Izazov dan prvi: Nasmiješite se svom djetetu svaki put kada vam se sretnu pogledi. Neka njihov dan počne vašim širokim osmehom, i neka ih prati u toku dana.

Govorite nežno
Sljedeći fenomen će vam biti potpuno poznat. Što ste vi glasniji dok se obraćate vašoj djeci to su i ona glasnija. Odjednom nastaje cirkus u kućnom izdanju. Vaša djeca su ili već dovoljno glasna ili morate da povisite glas svaki put kada želite da im skrenete pažnju. Rješenje? Govorite tiše. I nježnije. O bilo čemu da se radi, pokušajte da reagujete blago. Bilo da se radi o tome da ih pitate šta će za doručak dok je u toku jutarnje divljanje ili da ih zamolite da sklone svoje blatnjave čizme iz hodnika, priđite im, zamolite tiho. Vaše dijete će odgovoriti na isti način. Da stvar bude još bolja, veća je vjerovatnoća, da će vas ovakvim pristupom prije poslušati.

Izazov dan drug: Kada god postane previše glasno u kući, utišajte svoj glas i na taj način im se obraćajte.

Što na um to na drum – jasno
Većina nas caruje okolišanjem, odnosno, mi roditelji smo ultimativni pobjednici u igri “kiša oko Kragujevca”. Umjesto da, recimo, damo prostu naredbu u obliku: ”Pokupi svoje igračke”, mi ćemo krenuti sa bezbroj pitanja kao što su ko je ovo ovdje ostavio, da li ovo treba ovdje da stoji. Čini nam se da je ljepše i umesnije reći: zar ne bi bilo lijepo da pospremiš sobu? Naravno da bi bilo lijepo, ali hoće li uraditi to uopšte… Obično se dešava da se jasan zahtjev kod djece jednači sa buntom. Većina djece ne shvata roditelje ozbiljno. Zato treba da naučimo da dajemo jasne instrukcije na lijep način, tako da niko ne može da stavlja u pitanje naše zahtjeve.

Izazov dan treći: Kažite glasno i jasno šta mislite. Ne okolišajte . Budite što precizniji što možete u svojim zahtjevima.

Tražite pomoć
Mnogi od nas obitavaju u svojim domovima, u brakovima i roditeljstvu smatrajući da će se neko od naših bližnjih ponuditi da nam pomogne. Jer imaju oči i mogu da vide da nam ste negdje zapeli, sigurno mogu da vide kako nervozno šetate kuhinjom i puhćete. Kao prvo, svako od naših ukućana je vjerovatno u nekom sopstvenom filmu da bi uopšte uvidio da se mi lomimo tamo negdje. Drugo, nisu vidoviti  i ne čitaju misli. Umjesto da gubite vrijeme očekujući i stidljivo se nadajući pomoći, otkrićete da je sasvim u redu pitati da li neko može da vam pomogne s tim i tim. Budite precizni i recite gdje vam treba pomoć: nahranite psa, zamijenite mu vodu i tome slično. Vidjećete, nije uopšte teško.

Izazov dan četvrti: Zatražite pomoć kad god vam treba. Ne izigravajte žrtvu. Jasno recite šta vam treba. Nabrojite gde vam sve treba pomoć da bi deca mogla lakše da vas prate.

Vaša djeca su svoja djeca
Prije nego postanemo roditelji, imamo određena očekivanja i snove o tome kakva će nam biti djeca. Kako će izgledati naš roditeljski stil. Zato, kada djeca napokon stignu, sav taj oblačić od snova kako ćemo svoju djecu da oblikujemo, raspukne se čim priđe dječijem osobenom karakteru, talentima i uopšte njihovim životom. Kada prihvatimo svoju djecu u potpunosti, sa svim njihovim manama i vrlinama, u stanju smo da bolje razumjemo njihovu ličnost. Tako će i samo vaspitavanje biti lakše kada ga prilagodimo njihovom karakteru.

Izazov dan peti: Izdvojite vrijeme da sjednete i napravite spisak mana i vrlina vaše djece. Razmislite kako da se nosite sa svakom od njih na najbolji mogući način. Ukoliko je vaše dijete dovoljno odraslo da razume šta time želite da postignete, razgovarajte s njim o tome. Izaberite na čemu ćete zajedno da radite i pozdravite svaku pozitivnu promjenu.

Idemo! Izazov od pet dana i pet navika može da napravi razliku vrijednu za cio život. Hajde da budemo pozitivni, blagi i dosljedni roditelji. Hajde da se naši domovi transformišu u mirne luke!

Related posts

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Bosancu kraljevine daju ordenje, naši ga ne žele

SAVJETNICI

Nije važno dali ste lav ili gazela, kad sunce izađe, bolje da počnete trčati

SAVJETNICI

Leave a Comment