Image default
Arhiva

Imaš li problema sa srcem?

Ako do sada nisi imala nikakvih problema sa srcem, onda vjerojatno nisi nikada ni razmišljala o tome u kakvom je ono stanju, pogotovo ako si mlada, jedeš zdravo i vježbaš. Ali, čak i ako možeš potvrditi sve od navedenog, i dalje možeš biti pod rizikom hipertenzije, ili visokog krvnog tlaka.
Neki su uzroci visokog krvnog tlaka sve samo ne očiti i ako se ne dijagnosticiraju i ne počnu liječiti na vrijeme, visoki krvni tlak mogao bi uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, razne kardiovaskularne bolesti, pa čak i potencijalne, fatalne srčane udare i zastoje srca.

Misliš li da bi sljedeći faktori mogli utjecati na zdravlje tvoga srca, porazgovaraj s liječnikom o načinima prevencije:

1.Živiš u bučnom susjedstvu
Eksponiranost buki, bilo na poslu ili kod kuće, pogotovo tijekom noći kad pokušavaš spavati, povezano je s povišenim krvnim tlakom, otkriva istraživanje Occupational & Environmental Medicine, koje prenosi Women's Health.

Uzrok visokom tlaku neće biti samo buka koju proizvodi promet, susjedi, radovi na cesti ili nešto treće, nego i nedostatak prijeko potrebnog kvalitetnog sna, kaže kardiologinja Nicole Weinberg sa Providence Saint John's Health Center u Santa Monici.

2.Imaš malu plaću
‘Tanki novčanik’ uzrokuje nezadovoljstvo na puno životnih područja, a može stvarati probleme i kod zdravlja srca, pogotovo kod mlađih žena, kaže istraživanje objavljeno u The European Journal of Public Health.

Voditelj istraživanja, doktor J. Paul Leigh, kaže kako su plaće važan faktor u percepciji vlastite dobrobiti i vrijednosti kod ljudi, što znači da će manjak plaće uzrokovati i manjak samopouzdanja što će dovesti do stresa i hipertenzije.

 

3.Živiš u zagađenoj okolini
Što si više izložena zagađenom zraku, to je veća šansa da patiš od hipertenzije, čak i ako redovito vježbaš i nemaš problema sa zdravljem, kaže studija objavljena u znanstvenom časopisu Hipertenzija.

Udisanje zagađenog zraka vodi do upale koja može uzrokovati promjene u arterijama i žilama, nakon kojih slijedi rizik od visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara, objašnjava dr. Tao Liu, voditelj istraživanja.

4. Kofein je moćan stimulans, što znači da ti pomaže kod razbuđivanja, koncentracije, pa čak i odlazaka na WC. Ipak, on također uzrokuje i povišen krvni tlak, kao i neke štetne utjecaje na srce, kaže kardiologinja Amber Khanna, sa UCHealth University.

Ključ je u umjerenosti, kaže Khanna. Primijetiš li da ti srce ubrzano radi nakon unosa kofeina, šalica kave dnevno će ti biti sasvim dovoljna.

5.Piješ kontracepcijske pilule
Žene koje piju kontracepcijske pilule s estrogenom, imaju veće šanse od hipertenzije i oboljenja srca, kaže studija objavljena u American Journal of Physiology, a što si dulje na piluli, to je šansa veća.

“Što je veća doza hormona, pogotovo estrogena, to je više ugroženo zdravlje krvnih žila”, kaže Weinberg. “One utječu na to kako se žile sužavaju i šire, što ih može učiniti podložnimapuknućima, ugrušcima i hipertenziji”, nastavlja.

Rizik od srčanih oboljenja kod žena koje piju kontracepciju i pušačice su, još je veći, pa se preporučuju drugačije vrste zaštite.

6.Jedeš puno krumpira
Loše vijesti za krumpiroljupce – konzumiranje četiri ili više obroka koji uključuju krumpir, bio on kuhan, pržen, pečen ili pire, na tjednoj bazi, povezano je s visokim krvnim tlakom, pogotovo kod žena, kaže istraživanje objavljeno u The BMJ.

Ovo se događa iz razloga što krumpiri imaju visok glikemijski indeks, što znači da mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, a time i hipertenziju.

No, ne brini, ne moraš sasvim izbaciti krumpire iz prehrane. Oni su puni vitamina i vlakana, pa ih samo unosi u umjerenim količinama, kako bi održala srce zdravim.

Provjeri ovdje namirnice koje reguliraju krvni tlak.

 

Related posts

EUROPA JE DANAS PORAŽENA U BOSNI

SAVJETNICI

Promocija knjige Enise Čengić Popović

SAVJETNICI

Narandžine kocke

SAVJETNICI

Leave a Comment