Koristiti kišnicu za zalijevanje sobnih biljkaka ili ne?

Portal Pravi Savjeti info ima opciju da čita

oci postavljaju pitanja našoj stručnoj ekipi zaduženoj za odgovaranje na pitanja iz oblasti poljoprivrede.

Ovaj put dobili smo pitanje od naše stalne čitateljke (ime poznato redakciji) koje glasi:

Poštovana redakcijo,
molim vas da mi pojasnite da li je ispravno koristiti kišnicu za zalijevanje sobnih biljkaka?

Za portal www.pravisavjeti.info odgovorara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Bez vode nema života. Voda je potrebna ljudima, životinjama ali i biljkama. Ali bitno je naglasiti da je voda potrebna u umjerenim količinama i da višak vode može biti štetan za biljku i čak da je “uguši”.
Jedna globalno bitna činjenica jeste ta da je vode svakim danom sve manje i treba vodu štediti, ali voda i košta samim tim korištenjem kišnice smanjujemo kućne troškove.

Poznato nam je da je potrošnja vode ljeti povećana, ponekad, po domaćinstvu, i za 40%, dok neki domovi, koji nisu na gradskom vodovodu, imaju problem sa čestim nestankom vode.

Ovo su već dovoljni pokazatelji da se trebamo služiti kišnicom kao vodom za zalijevanje.

U nekim evropskim zemljama čak je zakonom zabranjeno zalijevati vrtove pitkom vodom ljeti, a podstiče se razvijanje sistema sakupljanja kišnice.

Za zalijevanje je moguće koristi svaku vrstu vode, čak i onu iz akvarijuma ili vodu nakon kuhanja povrća, jer je takva voda bogata mineralima, vitaminima i sl., pa zašto onda nebi mogli koristiti kišnicu, odnosno sakupljenu vodu u posudama nakon kiše.
Čak kišnica za razliku od vode iz “slavine” dosta je mekana i sadrži nizak nivo soli. Možemo je slobodno nazvati “zlatnom vodom” kad je upitanju zalijevanje biljka.

Prepuručujemo svim čitateljima koji nemaju običaj skupljati kišnicu, da ispod oluka stave neku posudu u kojoj će se sakupiti voda sa krova i oluka i da provjere naše navode.

Slobodno koristite kišnicu!

Nadamo se da ste zadovojni našim odgovorima!

Zahvaljujemo Vam se na vašem povjerenju i što nas pratite. Postavljajte pitanja i komentarišite naš rad.

Vaša redakcija portala Pravi Savjeti.info