100.000 KM za razvoj malinarstva

Vlada RS-a obezbijedila je 100.000 KM podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na području opštine Srebrenica.

Sredstva će biti uplaćena skelanskoj fabrici za preradu voća Food valley, koja će svojim kooperantima obezbijediti agrotehnička sredstva potrebna za održavanje malinjaka.

Ova fabrika je jedan od nosilaca poljoprivrednog razvoja u ovom dijelu srebreničke opštine sa godišnjim otkupom od 500 tona maline.

– Podsticajna sredstva nam mnogo znače i iskoristićemo ih da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima kupovinom opreme i mašina koji će našim kooperantima biti ustupljeni na korišćenje – rekao je direktor ove firme Miloš Katanić.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić kaže da u Skelanima skoro da nema domaćinstva koje se ne bavi proizvodnjom maline, a upravo će ulaganje u poljoprivredu, odnosno malinarstvo, biti prioritet u razvoju ovog dijela opštine.

– Opština Srebrenica je do sada imala godišnju proizvodnju od 1.200 tona maline. Naš plan je da tu količinu utrostručimo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a prije nekoliko dana najavljena je izrada Programa razvoja za oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za Srebrenicu koji će opštinskom rukovodstvu pomoći u planiranju aktivnosti u pravcu razvoja opštine u naredne četiri godine.